Andrew Yee
Andrew Yee x Remy van Kesteren ft. ADAM Quartet
wo 13 maart 20:30 @ Pandora
Lubomyr Melnyk
Lubomyr Melnyk x Julia Kent x SPIME.IM present ‘The End of the World’
do 14 maart 20:30 @ Cloud Nine
Ellis Ludwig - Leone
Ellis Ludwig-Leone x San Fermin ft. Eliza Bagg, Adam Quartet
vr 15 maart 20:30 @ Hertz
Bird's Nest
Bird’s Nest, ft. Amatorski, Sarah Neutkens x Adam Quartet, Lisel, Strange Boy, No Plexus, Waakhond en DOMNIQ x WERC
za 16 maart 20:30 @ Cloud Nine, Club Nine, Pit
Rufus Wainwright
Rufus Wainwright & Brussels Philharmonic
zon 17 mrt 16:00 @ Grote Zaal
Andrew Yee
Andrew Yee x Remy van Kesteren ft. ADAM Quartet
wo 13 maart 20:30 @ Pandora
Halfie
De New Yorkse cellist en componist Andrew Yee, lid van het befaamde Attacca Quartet, brengt met Halfie muziek voor solo cello die zowel letterlijk als figuurlijk op het lijf is geschreven. Halfie verwijst naar Yee’s ervaringen als non-binair en bi-raciaal persoon, deel uitmakend van meerdere communities zonder zich er echt helemaal bij thuis te voelen.
Yee speelt haar eigen muziek en ook die van Bach en Norman. Aan het begin van het concert interviewt Remy Alexander haar over het ontwikkelen van je eigen eigen identiteit in sound, haar spel zonder gebruik van een cello-pin en ook over de items in haar zelf gecureerde Birds of Paradise Artist Room op de festivalsite.
Remy van Kesteren
Na de pauze voegen elektronisch harpist Remy van Kesteren en het ADAM Quartet zich bij Yee voor een kruisbestuiving met elektronische muziek. Sterk staaltjes daarvan kun je horen op Real Life (2021) van Yee’s Attacca Quartet en Remy van Kesterens recent verschenen Muses (2023). Elektro staat helemaal niet zo ver van modern klassiek als je zou denken. Verwacht dus bijzondere arrangementen van o.a. Radiohead, Kendrick Lamar en Aphex Twin.
Lubomyr Melnyk
Lubomyr Melnyk x Julia Kent x SPIME.IM present ‘The End of the World’
do 14 maart 20:30 @ Cloud Nine
Maak je klaar voor een audiovisuele trip met larger than life videobeelden en een sfeervolle, neoklassieke soundtrack gebracht door de snelste pianist ter wereld en een celliste extraordinaire.
The End of the World is een samenwerking tussen de Oekraïense pianist Lubomyr Melnyk, de Canadese celliste Julia Kent (Anohni & The Johnsons) en het Turijnse audiovisuele collectief SPIME.IM. Een combinatie van akoestische muziek, live elektronics en indrukwekkende beelden, smelten samen. Een overweldigende, multimediale live-ervaring die de schoonheid van de natuur viert, en tegelijk een dramatische weergave oplevert van de ecologische uitdagingen waarmee onze planeet geconfronteerd wordt.
Ellis Ludwig - Leone
Ellis Ludwig-Leone x San Fermin ft. Eliza Bagg, Adam Quartet
vr 15 maart 20:30 @ Hertz
False we hope
Ellis Ludwig-Leone leidt een muzikaal dubbelleven. Naast leider van de New Yorkse indie band San Fermin, is hij ook klassiek componist en songwriter. Net als componist Bryce Dessner, die ook songwriter is van The National. Als opvolger van Dessner, die vorig jaar op Birds of Paradise stond, is het nu aan Ludwig-Leone om zich van zijn veelzijdige kant te laten horen. ‘Op z’n klassieks’ in False we hope: een bloedstollend mooie en aangrijpende songcyclus, die Ludwig-Leone schreef voor sopraan Eliza Bagg (Lisel, Roomful of Teeth) tijdens de pandemie. Hij neemt daarvoor zelf plaats achter de piano, ondersteund door de vier violisten van het ADAM Quartet.
San Fermin
Na de pauze treedt Ludwig-Leone samen met zijn band San Fermin op in een speciale akoestische setting. Opnieuw bijgestaan door het ADAM Quartet en Eliza Bagg als speciale gasten.
Een unieke line-up en wereldpremière met arrangementen van het nieuwe San Fermin album Arms dat in februari uitkomt. Enige show in Europa!
Bird's Nest
Bird’s Nest, ft. Amatorski, Sarah Neutkens x Adam Quartet, Lisel, Strange Boy, No Plexus, Waakhond en DOMNIQ x WERC
za 16 maart 20:30 @ Cloud Nine, Club Nine, Pit
Birds Nest is de plek waar jij als allereerste nieuwe muziek, spannende artiesten en unieke samenwerkingen ontdekt. Het Birds of Paradise Festival presenteert op 3 podia 7 artiesten die op het punt staan om door te breken. Maar voordat ze het Birds Nest uitvliegen, ontdek jij ze voor het eerst met nooit eerder gehoord werk.
Amatorski
Na een pauze van 10 jaar kwam het Belgische Amatorski op vrijdag 1 maart met een nieuw album getiteld Curves and Bends, Things Veer. De muziek van de band is nog steeds moeilijk in één woord te vangen. Geïnspireerd door acts als Sigur Ros en Radiohead maakt het viertal dromerige fluisterpop. Zelf noemen ze het een ‘vreemd mooi liedjesuniversum’. De natuurlijke habitat voor een echte paradijsvogel!
Sarah Neutkens x ADAM Quartet
Componist, pianist, schrijver en fotomodel Sarah Neutkens schreef in Marrakesh het nieuwe strijkkwartet getiteld Fil Mishmish. Vrij vertaald: “in de tijd dat de abrikozen bloeien”. Een uitdrukking die zegt dat er een hele kleine kans is dat iets gebeurt, ook wel bekend als wishful thinking. Speciaal voor deze avond zal Sarah Neutkens, samen met het ADAM Quartet, dit strijkkwartet voor het eerst live ten gehore brengen. Daarnaast speelt ze ook nog eigen solo-piano composities, waarmee ze dit jaar de Klassieke Top 400 binnenkwam.
Lisel
De uit L.A. afkomstige Lisel (Eliza Bagg) weet als operazangeres en ‘electro-pop alien’ het beste van verschillende werelden te combineren. In haar woorden: “I am going for a maximalist sound, but my sources of inspiration also include minimalists. From Philip Glass to Charli XCX, Carl Stone to Grimes”. Luister maar eens naar haar single ‘One At A Time’ van het recent verschenen en veelgeprezen Patterns For Auto-tuned Voices And Delay. Van slechts vier simpele woorden weet Lisel een betoverend mooie, Escher-achtige geluidskathedraal te maken, zoals alleen zij dat kan.
Strange Boy
Zanger/violist Kieran Brunt en toetsenist Matt Huxley zijn Strange Boy. Een Londense band met een geheel eigen geluid: ergens tussen orkestraal en elektronisch in. Het duo omschrijft hun sound als een mix tussen club vibe en de ochtendmis. Naast hun eigen werk, werden ze ook gevraagd om mee te schrijven met bekende artiesten als Nils Frahm, Terry Riley en Nico Muhly. Muhly leverde als wederdienst de fraaie strijkersarrangementen voor Strange Boy’s debuutalbum Love remains, dat in maart uitkomt. Net op tijd voor Birds Nest!
No Plexus
No Plexus is een elektronische samenwerking tussen zangeres/componist Bec Plexus en producer No Compliments. Het duo kreeg dit jaar als Rewire’s Young Artist in Residence de kans om een spectaculaire, multimediale show te bouwen rondom hun langverwachte debuutalbum Rite of Passage. De live set van dit album gaat over de ‘millennial-ervaring’ en groeide uit tot opera proporties met lichteffecten en visuals die nog lang zullen natintelen. Voor fans van A.G. Cook, Oneohtrix Point Never en Björk.
Waakhond
Na de filmacademie stortte Casper Buijtendijk alias Waakhond zich volledig op de muziek. Of beter gezegd, op de release van zijn debuutalbum Godsdrift. Godsdrift moet zich ontwikkelen tot een uniek, multimediaal performancewerk, waarin hij zijn achtergrond als filmmaker benut om het verhaal van de muziek tot leven te wekken. Voor Birds of Paradise presenteert hij een eerste solo performance van het album, om zo de hele boog van het album met publiek te kunnen doorvoelen.
DOMNIQ x WERC
DOMNIQ x WERC is een samenwerking tussen audiovisueel collectief WERC en Nederlands meest veelzijdige slagwerker DOMNIQ. In deze work in progress uitvoering onderzoeken ze de raakvlakken tussen menselijke creativiteit en kunstmatige intelligentie. Kan AI zorgen voor meer creativiteit? Kan het de fysieke grenzen van artiesten uitdagen en verbreden? Je beleeft het eerste resultaat tijdens Bird’s Nest in een interactieve performance en symbiose tussen mens en machine.
Rufus Wainwright
Rufus Wainwright & Brussels Philharmonic
zon 17 mrt 16:00 @ Grote Zaal
Een symfonisch visueel concert
Popzanger Rufus Wainwright mag zich met zijn opera Hadrian definitief scharen in de divisie van hedendaagse operacomponisten. Het eerste deel van dit concert is een verkorte versie van Hadrian, een opera in 4 bedrijven van Rufus Wainwright en Daniel MacIvor. Het bevat scènes uit de eerste drie bedrijven van de opera die eindigden met de dood van Antinous aan het einde van Act 3. Verwacht een orkest met 5 solisten, ondersteund met prachtige beelden van Robert Mapplethorpe. In de tweede helft, na de pauze, speelt Rufus Wainwright georkestreerde nummers uit zijn eigen repertoire. Hierbij zal hij ook enkele samenwerkingen aangaan met de solisten en muzikanten uit de eerste helft voor de pauze.
Brussels Philharmonic
Clark Rundell – dirigent
Rufus Wainwright – compositie, zang
Davóne Tines – Hadrian
Denzil Delaere – Antinous
Christian Federici – Turbo
Katrien Baerts – Sabina
Iris van Wijnen – Plotina
Robert Mapplethorpe – beelden
Daniel MacIvor – libretto
Jorn Weisbrodt – concept and design
Hadrian
Hadrian is de tweede opera van Rufus Wainwright. Het werk vertelt het verhaal van de Romeinse keizer Hadrianus en focust op zijn dramatische liefdesrelatie met de jongeling Antinous. Het verhaal over een openlijke homofiele liefde tegen de achtergrond van het politieke klimaat heeft volgens Wainwright vele parallellen met ‘hoe we vandaag de dag leven’.
Rufus Wainwright
Rufus Wainwright maakte furore als singer-songwriter met diverse succesvolle cd’s. De artiest van Amerikaans-Canadese ouders heeft ook daarin zijn liefde voor de klassieke muziek en opera nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij verzorgde onder andere concertreeksen met Amsterdam Sinfonietta (Breder dan Klassiek) en in 2009 schreef hij zijn eerste opera Prima Donna, in 2018 gevolgd door Hadrian. Om de opera’s ook op het concertpodium te brengen bedacht hij het concept van een ‘symphonic visual concert’.
Bij aanvang van het concert zal Rufus Wainwright kort worden geïnterviewd door Neil Wallace. Tijdens het interview zullen ze praten over de totstandkoming van deze bijzondere versie van Hadrian.