Bryce Dessner ken je misschien van zijn werk als gitarist en componist voor rockband The National, maar zijn carrière als ‘klassiek’ componist ontwikkelt zich in ramp tempo. Het klassieke pad bracht Dessner samen met iconen als Steve Reich, Philip Glass, Nico Muhly en Caroline Shaw, maar ook met pop-fenomenen als Bon Iver, Paul Simon en Sufjan Stevens. Deze Birds of Paradise-uitvoering markeert het allereerste programma dat drie van zijn concerten samenbrengt: zijn Tromboneconcert, St. Carolyn by the Sea en het Concert voor twee piano’s. De avond wordt besloten met de wereldpremière van een suite uit de Complete Mountain Almanac: een liedcyclus van de Noorse composer Rebekka Karijord waarvoor Jessica Dessner de teksten schreef en Bryce de arrangementen maakte..
Dessner speelt deze avond gitaar in St. Carolyn by the Sea, trombonist Jörgen van Rijen voor het Tromboneconcert en het wereldberoemde pianoduo Katia en Marielle Labeque voor Concert voor twee piano’s. Rebekka Karijord en de Franse singer-songwriter Pauline de Lasssus nemen de vocalen voor hun rekening in de Complete Mountain Almanak. Het Belgische Casco Phil is hun solide orkestpartner.
Neil Wallace gaat in gesprek met componist Bryce Dessner, composer Rebekka Karijord en tekstschrijver Jessica Dessner over de totstandkoming van de muziek en het album Complete Mountain Almanac.
Beeldend kunstenaar Jessica Dessner was naast het schrijven van de songteksten ook verantwoordelijk voor het artwork van Complete Mountain Almanac. De basis hiervoor vormen tekeningen van bomen, die ze tijdens het schrijven dagelijks maakte en waarvan in deze expo een selectie te zien is.
Dessner – Trombone Concerto
Dessner – St. Carolyn by the Sea
Dessner – Concerto for two pianos
Karijord/Dessner – Complete Mountain Almanac (world première)
Benjamin Haemhouts, conductor
Bryce Dessner, guitar
David Chalmin, guitar
Jörgen van Rijen, trombone
Katia & Marielle Labeque, piano
Rebekka Karijord, vocals
Pauline de Lassus, vocals
Jessica Dessner, teksten
Een co-productie met B-Classic (B), Casco Phil (B) en De Singel (B)
Tessa Douwstra alias Luwten vond haar weg naar de grotere podia in Nederland met onberispelijk gemaakte, ontroerende liedjes op het snijvlak van pop, indie, electronica en R&B. Haar laatste album Draft (2021) werd door pers en publiek bejubeld en won een 3voor12 Award voor het beste album van het jaar. Daarna werd het alleen maar groter voor Luwten, die nooit haar drive verliest om te experimenteren. Zoals ook in dit bijzondere concert waarin ze de samenwerking aan met het Belgische Baroque Orchestration X (B.O.X), dat eerder samenwerkte met acts als Efterklang, Eefje de Visser, Shara Nova (My Brightest Diamond), Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Spinvis. Verwacht kamerpop door een 11-persoons (barok)orkest met nieuwe muziek en classics van Luwten in delicate arrangementen.
Zoals elke hoofdartiest op Birds of Paradise stelt Luwten een hoogstpersoonlijk contextprogramma samen voor haar Artist Room, dat ze als thema Het Begin heeft meegegeven. Om te beginnen nodigt ze daarvoor uit la loye: het onvoorwaardelijk liefdevolle indiefolk project van Lieke Heusinkveld. Met haar fluisterzang en donkere gitaarspel in de lijn van Big Thief en The National weet ze zalen te betoveren.
De avond wordt geopend door live soundscapes van fotografe en muzikante Laura Kampman. Laura transformeerde het vastleggen van momenten in foto’s, naar het vastleggen ervan in geluidsopnames. Op haar telefoon neemt ze omgevingen, alledaagse geluiden, gesprekken en liedjes op die ze met inbreng van Luwten, zal vervlechten tot een intrigerende geluidscollage. Schrijfster Bregje Hofstede schrijft in opdracht voor deze gelegenheid een Ode aan Het Begin, kort essay dat ze tevens zal voordragen aan het begin van het concert. “Bregje Hofstede heeft meerdere keren de moed gehad om opnieuw te beginnen. Ik las haar boeken en stukken gretig: ik voelde me aangemoedigd en menselijk terwijl ik de pagina’s omsloeg.” aldus Tessa Douwstra.
Een co-productie met B-Classic (B) en B.O.X (B)
De Amerikaanse band Son Lux combineert electropop, kamermuziek, postrock, hiphopbeats en een flinke dosis experimenteerdrift tot een uniek en gelaagd avantpopgeluid. Je zou Son Lux ook als geluidslaboratorium kunnen zien waarin muziek tot op de molecuul wordt gedeconstrueerd en daarna weer in elkaar gezet met verrassende ritmes, orkestrale arrangementen en eigenzinnige geluiden. Live leidt dit geheel tot een bezwerende ervaring. Alles onder leiding van Ryan Lott, die Son Lux in 2008 begon als soloproject en in 2014 het project uitbreidde tot een trio. Ook het concept ‘album’ wordt door Son Lux op eigen wijze geïnterpreteerd: in 2020 en 2021 verscheen de trilogie Tomorrows, in 2022 de 49 tracks tellende soundtrack van de film Everything Everywhere All At Once!
Ryan Lott droeg de afgelopen jaren ook regelmatig bij aan tracks en releases van de vanuit Brooklyn opererende Holland Andrews. Rules, featuring Nils Frahm is Andrews meest recente single, uit op Frahms eigen platenlabel LEITER. Andrews componeert, produceert, speelt klarinet en beschikt over een unieke stemtechniek: van grunt tot klassieke zang en alles ertussenin.
De hitfilm Everything, everywhere all at once is genomineerd voor maar liefst 11 Oscars. Twee daarvan komen op naam van Son Lux! En wel in de categorie Best Original Score en Best Original Song voor This is a life, die de band opnam met Mitski en David Byrne. Een gesprek met de band over de totstandkoming van de filmmuziek.
In samenwerking met Louis Hartlooper Complex wordt Everything, everywhere all at once zaterdagmiddag 18 maart 14:30 eenmalig opnieuw vertoond. Met een ticket voor het concert kun je met € 4,00 korting naar de filmvertoning in Louis Hartlooper Complexr. Tickets zijn verkrijgbaar via Louis Hartlooper Complex.
De Belgische theaterregisseur Benjamin Abel Meirhaeghe gaat samen met de IJslandse producer/componist Valgeir Sigurdsson (Bedroom Community) op zoek naar een unieke combinatie tussen elektronische en eigentijdse klassieke muziek. In een wereld vol turbulentie en (white) noise proberen deze kunstenaars de kunst van het luisteren terug te winnen en te herwaarderen, ruimte te creëren voor contemplatie, stilte en wonderlijke nieuwe composities. Deze elementen komen allemaal terug in een 60 minuten durende song cyclus met soundscapes: door de artiesten gezamenlijk geschreven tijdens hun verblijf in Reykjavik en Antwerpen.
Het duo wordt begeleid door Elisabeth Klinck, een snel opkomende violiste uit Brussel, die zowel elektronica als soloviool bespeelt.
Joseph Kamaru aka KMRU, soundartist en producer uit Nairobi, opent met een ambient set. Over Epoch, zijn laatste album (2022) dat hij maakte tussen tournees met onder andere Fennesz en Big Thief, zegt hijzelf: “I hope the album brings some desire to slow things down.”
Vaak luisteren we zonder te horen, we denken al te weten hoe iets klinkt en verliezen onze interesse. Wanneer we echter met aandacht luisteren blijkt er vaak veel meer te zijn dan in eerste instantie verwacht. Geïnspireerd door Japanse listening bars presenteert Birds of Paradise in samenwerking met De Luisterbar een in depth luisterervaring waarbij we onze snelle wereld even laten voor wat het is.
Host Milan van Keulen gaat in gesprek met Benjamin Abel Meirhaeghe en Valgeir Sigurdsson over The art of listening. Ze nemen je mee in hun muzikale wereld met verhalen en contexten. Wat fascineert hen? Wat heeft hen beïnvloed? Wat maakt die ene plaat zo bijzonder? Je hoeft niks te begrijpen, niks te zien, niks te zoeken. Het enige wat je hoeft te doen is gewoon lekker luisteren, met een open mind.
In samenwerking met Stadsschouwburg Utrecht en De Luisterbar
Een co-productie met B-Classic (B), Arctic Arts Festival (N) en Northern Lights Festival (N)
Jlin veroorzaakte de afgelopen jaren een wervelwind aan vernieuwende klanken in het muzieklandschap. Tegelijkertijd is Jerilynn Patton nooit ver verwijderd van organische, klassieke klanken. Daarom brengen het Nederlandse Ragazze Quartet en het Grammy-winnende, in Chicago gevestigde percussiekwartet Third Coast Percussion de tracks van Jlin naar de wereld van de kamermuziek. Eerst speelt het Ragazze Quartet Little Black Book, oorspronkelijk geschreven in opdracht van het Kronos Quartet, gevolgd door de wereldpremière van Jlin’s Summon voor strijkkwartet en slagwerk.
Hierna speelt Third Coast Percussion een 7-delige suite uitvoeren getiteld Perspective. De componist zelf is te horen in de grande finale van de avond: een dj-set met delen uit Akoma (Het hart): een performatieve installatie die ze momenteel samen met beeldend kunstenaar Florence To maakt.
De Amerikaanse elektronica-pionier maakt momenteel haar intrede in de ‘kunstwereld’. Zo was Jlin’s werk het afgelopen jaar te horen tijdens de Biënnale van Venetië en legde ze onlangs de basis voor haar nieuwe album Akoma in het illustere The Massachusetts Museum of Contemporary Art (MASS MoCA), een van ’s werelds meest gerenommeerde centra voor de creatie van tot de verbeelding sprekende kunst van vandaag. Componist Remy Alexander gaat in gesprek met Jlin over haar muziek en het programma van vanavond.
How beautiful they were: our Birds of Paradise 2023! This is for those who were there or wanted to be there...
Talk Jlin: op zondag 19 maart 19:30 gaat de Amerikaanse producer Jlin in gesprek met Remy Alexander over haar muziek
// Lees meerVandaag lanceren we de eerste volledige Artist Room 2023.
// Lees meerVanwege een datumconflict heeft Son Lux zijn maart tournee moeten aanpassen.
// Lees meerWe verwelkomen weer een nieuwe zwerm paradijsvogels!
// Lees meerLine-up wordt binnenkort aangekondigd
// Lees meerNomen est omen: in feite is onze Mees Joachim de enige permanente bewoner van het Birds of Paradise nest.
// Lees meerWelkom in het mechanische, wonderlijke universum van Actress, waar analoog en digitaal elkaar ontmoeten, georkestreerd, geïmproviseerd en toevallig samenkomen.
// Lees meerVan 9 tot en met 13 maart landen vijf paradijsvogels in Utrecht. Tijdens Birds of Paradise krijgen deze vijf gerenommeerde multidisciplinaire acts ruim baan: voor elke artiest is een residentie van één dag gereserveerd. Met elke festivaldag presenteert een van de artiesten een exclusieve, voor Birds of Paradise gemaakte performance. Muziek, dans, theater, visuele kunst in alle denkbare mengvormen. Ze maken nieuw werk, gaan onverwachte samenwerkingen aan en cureren een uitgebreid contextprogramma. Met unieke content in de vorm van podcasts, essays, talks, persoonlijke playlists of bijvoorbeeld niet eerder vertoond videomateriaal. Dit alles is in opmaat naar het festival terug te vinden in de hoogstpersoonlijke 3D Artist Room op de site van Birds of Paradise, ontworpen door visueel artiest Mees van Amesfoort.
// Lees meerKrak! Het ei is uitgekomen. Tjilpende vogels met hun snavels wagenwijd open. Hongerig naar nieuwe ervaringen en frisse smaken. Klaar om uit te vliegen naar onbekende oorden. Onbekende kleuren, oogstrelende nieuwe combinaties en ongehoorde zangtechnieken: slechts een greep uit de verkenningstochten en specialiteiten van onze vijf Birds of Paradise. Verwacht versmeltingen van genres en disciplines, exclusieve, eenmalige optredens en diepgaande muzikale ervaringen: zowel live als online.
// Lees meerBirds of Paradise is een jaarlijks terugkerend, meerdaags festival in Utrecht (TivoliVredenburg) en Antwerpen (De Singel). In de maartse lentezon landen vijf paradijsvogels vanuit de lucht, tijdens één festival, op het land.
Birds of Paradise presenteert versmeltingen van genres en disciplines, exclusieve eenmalige optredens en diepgaande muzikale ervaringen – zowel live als online. De vijf Birds of Paradise ontwikkelen ieder een unieke, buitengewone liveshow op het raakvlak van indie pop, electronica en hedendaags klassiek.
Daarnaast cureert elke artiest rondom de eigen productie een uitgebreid context-programma met items als podcasts, interviews, playlists en essays die te bewonderen zijn in een door visual artist Mees van Amesfoort ontworpen Artist Room op de festivalsite.
De gemene deler? Hun drang naar het onbekende, hun ene been in de toekomst, hun persoonlijke band met maatschappelijke thema’s en – niet in het allerminst – hun onderscheidende muzikale kwaliteiten als componist, musicus en performer. Je ontdekt het allemaal tijdens Birds of Paradise.
Programmering: Frank Veenstra
Educatie (Music Miners): Remy Alexander en Margriet Broekroelofs
Marketing: Dave Coenen en Renée Veenstra
Artwork en website: Mees van Amesfoort en René Keser (donc)
Productie: JEDA producties
Ism team TivoliVredenburg
Music Miners is het educatieprogramma van Birds of Paradise. In Music Miners maken leerlingen kennis met verschillende nieuwe genres, presentaties van muziek en een ‘andere’ manier om naar muziek te luisteren. In het programma ontdekken leerlingen als ‘miners’ (muziekdelvers) vernieuwende muziek door een reeks korte concerten op ongebruikelijke plekken in de concertzaal te beleven. Aansluitend volgt een workshop. Het ontwikkelde educatiemateriaal is geschikt voor bovenbouwleerlingen in de richtingen vmbo-T, havo, vwo en gymnasium. Het materiaal is zo ontworpen dat het bestaat uit een receptief, actief en reflectief onderdeel en kan in overleg aangepast worden aan een specifieke doelgroep of groepsgrootte.
Music Miners sluit aan bij de vakken CKV en Muziek. We hanteren maximale leerlingenaantallen in verband met de intimiteit van de concerten en benodigde focus tijdens de workshops. Tijdens de concerten is er ruimte voor uitwisseling tussen leerling en artiest.
Music Miners is in verschillende settings beschikbaar. Keuze en planning van artiesten in overleg met programmamanager Remy Alexander: educatie@birdsofparadisefestival.nl
Voor alle vragen, opmerkingen, suggesties en (opbouwend) commentaar: info@birdsofparadisefestival.nl
Communicatie en marcom: dave@birdsofparadisefestival.nl (Dave Coenen) en renee@birdsofparadisefestival.nl (Renée Veenstra)
Pers: johan@nieuwsmakelaar.nl (Johan Kloosterboer)
Productie: jessica@birdsofparadisefestival.nl (Jessica Dassen)
Music Miners: educatie@birdsofparadisefestival.nl (Remy Alexander en Margriet Broekroelofs)
Postadres: Gezellestraat 36
5615 HL Eindhoven
0031-610917648
IBAN: NL84 RABO0129508578
BTW: NL 8225.10.972.B01
KVK: 50038702
RSIN: 822510972
Birds of Paradise is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Hier zijn het bestuursverslag 2021 en jaarrekening 2021 te vinden.
Frank Veenstra, Artistiek en Zakelijk directeur
Arthur van der Drift, voorzitter
Ester Louwers, penningmeester
Rian Brus, secretaris
Lucas Maassen, lid
Birds of Paradise wil een state of the art internationaal platform bieden in het grensgebied tussen alternatieve popmuziek en eigentijds klassieke muziek met verbindingen naar andere progressieve (podium)disciplines en genres ten behoeve van de: