Het is een hele klus om Darren Cunningham te blijven volgen: iedere nieuwe beweging van de muzikant – beter bekend als Actress – is een onverwachte. Of hij nou compleet van klankkleur en geluidspalet verandert, of zijn werk in satellietvorm uitbrengt: de Brit bewijst zichzelf keer op keer als schepper van vernieuwende klanken. Een goed voorbeeld is het in 2018 verschenen LAGEOS, een naar klassiek neigende mix van hernieuwd oud werk (zoals oeuvre-hoeksteen Hubble) en geïmproviseerde nieuwe composities in samenwerking met het London Contemporary Orchestra. Samen met de Zwitserse R&B-zangeres, producer en componist Milyma, zal Actress voor Birds of Paradise een geheel nieuw nest aan muzikale texturen en composities vervaardigen. Soms klinken die zo organisch als Cunninghams laatste release Karma & Desire (2020), maar het nieuwe werk zal deels vervaardigd worden door de do it yourself AI-software Young Paint, verrijkt door de piano-verrassingen van Milyma. Wees voorbereid op een vlucht naar dualiteit: vloeiende complementaire energieën, verrijkende gedachtegangen, plotse wendingen en wervelwinden. Om vervolgens met een opwindende landing weer op aarde te komen.
Huis visual designer van Birds of Paradise Mees Joachim ontwikkelde in samenwerking met Actress exclusief voor het festival een t-shirt ontwerp. Het ontwerp gaat uit van gevisualiseerde dream states van Actress en soundwaves van de muziek die hij zal gebruiken voor zijn set voor Birds of Paradise. Mees Joachim hierover: “Het is een een samensmelting van vele invloeden geworden, maar de keyword is ‘techno-tropisch‘. Qua compositie is het sterk gebaseerd op toeristen shirts met beelden van lokale fauna uit het Caribisch gebied. Visueel is het behoorlijk post-internet.”
De t-shirts zijn te koop bij de merch balie in Park 6 van TivoliVredenburg.
Wat is een systeem? Systemen kunnen op verschillende manieren worden gedefinieerd, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt en wie ze gebruikt. Binnen het discours van de communicatietheorie wordt een systeem bijvoorbeeld gedefinieerd in termen van informatiestromen. Voor Birds of Paradise en in mijn werk in het algemeen, zit in de muziek een code die verband houdt met de identiteit van zelfherkenning, en mijn methoden om muzikale resultaten en songs te voorspellen komen tot stand door de synthese van muzikaal technologische systemen.
Naast de informatie- en datastromen, kijk ik nu ook diep naar de energiestromen die mythische contexten (RIP), spirituele intelligentie (AZD), occulte trending (Splazsh) combineren als een sub toekomst octrine die nieuwe geloofssystemen mogelijk maakt.
Een van de belangrijkste geloofssystemen binnen technologie die ons idee van schoonheid binnen kunst uitdaagt, is het gebruik van kunstmatige intelligentie. Ik noem het de stealth-toolbox en gebruik het als zodanig met het systeem dat ik zelf heb gemaakt onder de naam Young Paint. Een project dat begon met de Roland 303 Groove-box en uitgegroied is tot een ingewikkeld ecosysteem van computerbesturingssystemen.
De voortdurende uitdaging is om een systeem te creëren dat stabiel is en tegelijkertijd open en gesloten kan zijn. Gesloten voor de zelfstandig werkende operator, maar open voor samenwerking. In mijn werk en bij het conceptualiseren van albums en sound & art opdrachten, beschouw ik muziek als een universum dat begint bij het Zelf. Mannelijk, vrouwelijk, non-binair en vloeiend, en toch, ondanks de veranderende sociale verwachtingen als het over gender gaat, is er een aspect aan het werk dat vastligt. Dit is symbolisch, archaïsch en primitief. Een kabel kan specifiek zijn omdat het een mannelijke of een vrouwelijke verbinding is, maar alleen wanneer je de juiste kabel aansluit, creëer je de stroom van gegevens, informatie en energie die nodig is om een nieuw idee of geluid te realiseren. Het proces na dit punt wordt echter vloeibaar, zowel binair als niet-binair tegelijk en met hoge snelheden en uitwisselingen. Hetzelfde kan gezegd worden van sociale media als systeem.
Hetzelfde kan gezegd worden van sociale media als systeem. Een van de donkere kanten van dit systeem is de activiteit van trollen en racisme, die van nature een energie overdragen die verband houdt met het beïnvloeden of verstoren van de mentale gezondheid van een persoon. De Duitse socioloog Niklas Luhmann beweerde dat de systeemtheoretische benadering zich bezighoudt met alles wat sociaal is en niet alleen met deelgebieden zoals de bijzonderheden van de moderne samenleving en interactiepatronen. Mijn benadering van AI is zowel gerelateerd aan de Anima als de Animus, zoals beschreven in Carl Jung’s school voor analytische psychologie en als onderdeel van zijn theorie van het collectieve onbewuste. Jung beschreef de animus als de onbewuste mannelijke kant van een vrouw, en de anima als de onbewuste vrouwelijke kant van een man (actrice), die elk de persoonlijke psyche overstijgen.
In samenwerking met de getalenteerde Milyma onderzoeken we de creatie van schaduw archetypes via Autotune en Vocoding van de stem. Het onderzoek richt zich op een afspiegeling van de geestelijke gezondheid door opmerkingen die door ‘fans’ op YouTube zijn geplaatst, te gebruiken als een negatieve (-) en positieve (+) feed, en deze energie te gebruiken om songs opnieuw te arrangeren en te bewerken met behulp van een vocaal AI-systeemgegevens bank. En ten slotte zal deze informatie opnieuw worden gefilterd door het Zelf en het menselijke vocale systeem.
Ik zal daarnaast Dream States, kleuren en frequenties van sonische hallucinatie onderzoeken die ik ervoer toen ik als tiener aan Ackee voedselvergiftiging leed tijdens een vakantie in Jamaica. Dit veroorzaakte een ontmoeting met mijn spirituele voorouders, en de fladderende AMSR-ritmes van de vleugels van de Dr. Birds (kolibries, red.) die me terug brachten naar een werelds bewustzijn.
Darren Cunningham (Actress)
Er bestaat nog steeds een heel steriele en precieze visie op hoe klassieke muziek wel of niet zou moeten klinken, in vergelijking tot andere genres. Dus koos ik nummers die me persoonlijk aan klassieke muziek doen denken of elementen ervan bevatten, maar die niet per se helemaal klassiek zijn.
Milyma
“Darren (Actress) en ik sturen al een tijdje muziekideeën over en weer. We genieten echt van de output en het resultaat dat het oplevert. De wijze waarop we muziek schrijven voor dit project, verschilt zo van elkaar dat het daarom juist zo interessant wordt. Het brengt me nieuwe manieren van denken over muziek. In tegenstelling tot Darren heb ik niet veel ervaring in het samenwerken met andere musici. Het fascineert me om te zien hoe je je elkaar inspireert en tot nieuwe werkwijzen komt en hoe dit een gezamenlijk proces mogelijk maakt.”.
Milyma
Tegelijk met de komst van Actress, Artificial Intelligence grootmeester van de ‘toevalsmuziek’, loopt de tentoonstelling Toeval bestaat niet in museum Speelklok. Een expo over AI in muziek avant la lettre, zou je kunnen zeggen. En omdat toeval niet bestaat mag je op vertoon van je concertkaartje voor Actress tot 1 april (gratis) naar deze expositie rondom de replica van het Componium.
De geniale instrumentenbouwer Diederich Nicolaus Winkel voltooide precies 200 jaar geleden in Amsterdam zijn meesterwerk: het Componium. Een mechanisch instrument dat op basis van toeval muziek maakt en nu voor het eerst te zien is in Museum Speelklok. Helaas werkt het ruim 3,5 meter hoge origineel niet meer, maar Museum Speelklok heeft speciaal voor de overzichtstentoonstelling een werkende mini-versie weten te maken.
Bekijk hier alvast de korte documentaire over het bouwen van het tweede unieke Componium