Birds of Paradise presenteert de Nederlandse première van José Gonzalez’ nieuwste project A Tiger in Paradise.
// Lees meerNa het reeds aangekondigde concert in de Stevenskerk Nijmegen (15 juli) is onze eigen festivalproductie met LUWTEN x B.O.X ook op 15 september in het Concertgebouw Amsterdam te bewonderen.
// Lees meerHow beautiful they were: our Birds of Paradise 2023! This is for those who were there or wanted to be there...
Talk Jlin: op zondag 19 maart 19:30 gaat de Amerikaanse producer Jlin in gesprek met Remy Alexander over haar muziek
// Lees meerVandaag lanceren we de eerste volledige Artist Room 2023.
// Lees meerVanwege een datumconflict heeft Son Lux zijn maart tournee moeten aanpassen.
// Lees meerWe verwelkomen weer een nieuwe zwerm paradijsvogels!
// Lees meerLine-up wordt binnenkort aangekondigd
// Lees meerNomen est omen: in feite is onze Mees Joachim de enige permanente bewoner van het Birds of Paradise nest.
// Lees meerWelkom in het mechanische, wonderlijke universum van Actress, waar analoog en digitaal elkaar ontmoeten, georkestreerd, geïmproviseerd en toevallig samenkomen.
// Lees meerVan 9 tot en met 13 maart landen vijf paradijsvogels in Utrecht. Tijdens Birds of Paradise krijgen deze vijf gerenommeerde multidisciplinaire acts ruim baan: voor elke artiest is een residentie van één dag gereserveerd. Met elke festivaldag presenteert een van de artiesten een exclusieve, voor Birds of Paradise gemaakte performance. Muziek, dans, theater, visuele kunst in alle denkbare mengvormen. Ze maken nieuw werk, gaan onverwachte samenwerkingen aan en cureren een uitgebreid contextprogramma. Met unieke content in de vorm van podcasts, essays, talks, persoonlijke playlists of bijvoorbeeld niet eerder vertoond videomateriaal. Dit alles is in opmaat naar het festival terug te vinden in de hoogstpersoonlijke 3D Artist Room op de site van Birds of Paradise, ontworpen door visueel artiest Mees van Amesfoort.
// Lees meerKrak! Het ei is uitgekomen. Tjilpende vogels met hun snavels wagenwijd open. Hongerig naar nieuwe ervaringen en frisse smaken. Klaar om uit te vliegen naar onbekende oorden. Onbekende kleuren, oogstrelende nieuwe combinaties en ongehoorde zangtechnieken: slechts een greep uit de verkenningstochten en specialiteiten van onze vijf Birds of Paradise. Verwacht versmeltingen van genres en disciplines, exclusieve, eenmalige optredens en diepgaande muzikale ervaringen: zowel live als online.
// Lees meerBirds of Paradise is een jaarlijks terugkerend, meerdaags festival in Utrecht (TivoliVredenburg) en Antwerpen (De Singel). In de maartse lentezon landen vijf paradijsvogels vanuit de lucht, tijdens één festival, op het land.
Birds of Paradise presenteert versmeltingen van genres en disciplines, exclusieve eenmalige optredens en diepgaande muzikale ervaringen – zowel live als online. De vijf Birds of Paradise ontwikkelen ieder een unieke, buitengewone liveshow op het raakvlak van indie pop, electronica en hedendaags klassiek.
Daarnaast cureert elke artiest rondom de eigen productie een uitgebreid context-programma met items als podcasts, interviews, playlists en essays die te bewonderen zijn in een door visual artist Mees van Amesfoort ontworpen Artist Room op de festivalsite.
De gemene deler? Hun drang naar het onbekende, hun ene been in de toekomst, hun persoonlijke band met maatschappelijke thema’s en – niet in het allerminst – hun onderscheidende muzikale kwaliteiten als componist, musicus en performer. Je ontdekt het allemaal tijdens Birds of Paradise.
Programmering: Frank Veenstra
Educatie (Music Miners): Remy Alexander en Margriet Broekroelofs
Marketing: Dave Coenen en Renée Veenstra
Artwork en website: Mees van Amesfoort en René Keser (donc)
Productie: JEDA producties
Ism team TivoliVredenburg
Music Miners is het educatieprogramma van Birds of Paradise. In Music Miners maken leerlingen kennis met verschillende nieuwe genres, presentaties van muziek en een ‘andere’ manier om naar muziek te luisteren. In het programma ontdekken leerlingen als ‘miners’ (muziekdelvers) vernieuwende muziek door een reeks korte concerten op ongebruikelijke plekken in de concertzaal te beleven. Aansluitend volgt een workshop. Het ontwikkelde educatiemateriaal is geschikt voor bovenbouwleerlingen in de richtingen vmbo-T, havo, vwo en gymnasium. Het materiaal is zo ontworpen dat het bestaat uit een receptief, actief en reflectief onderdeel en kan in overleg aangepast worden aan een specifieke doelgroep of groepsgrootte.
Music Miners sluit aan bij de vakken CKV en Muziek. We hanteren maximale leerlingenaantallen in verband met de intimiteit van de concerten en benodigde focus tijdens de workshops. Tijdens de concerten is er ruimte voor uitwisseling tussen leerling en artiest.
Music Miners is in verschillende settings beschikbaar. Keuze en planning van artiesten in overleg met programmamanager Remy Alexander: educatie@birdsofparadisefestival.nl
Voor alle vragen, opmerkingen, suggesties en (opbouwend) commentaar: info@birdsofparadisefestival.nl
Communicatie en marcom: dave@birdsofparadisefestival.nl (Dave Coenen) en renee@birdsofparadisefestival.nl (Renée Veenstra)
Pers: johan@nieuwsmakelaar.nl (Johan Kloosterboer)
Productie: jessica@birdsofparadisefestival.nl (Jessica Dassen)
Music Miners: educatie@birdsofparadisefestival.nl (Remy Alexander en Margriet Broekroelofs)
Postadres: Gezellestraat 36
5615 HL Eindhoven
0031-610917648
IBAN: NL84 RABO0129508578
BTW: NL 8225.10.972.B01
KVK: 50038702
RSIN: 822510972
Birds of Paradise is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Hier zijn het bestuursverslag 2021 en jaarrekening 2021 te vinden.
Frank Veenstra, Artistiek en Zakelijk directeur
Arthur van der Drift, voorzitter
Ester Louwers, penningmeester
Rian Brus, secretaris
Lucas Maassen, lid
Birds of Paradise wil een state of the art internationaal platform bieden in het grensgebied tussen alternatieve popmuziek en eigentijds klassieke muziek met verbindingen naar andere progressieve (podium)disciplines en genres ten behoeve van de:
Tessa Douwstra alias Luwten vond haar weg naar de grotere podia in Nederland met onberispelijk gemaakte, ontroerende liedjes op het snijvlak van pop, indie, electronica en R&B. Haar laatste album Draft (2021) werd door pers en publiek bejubeld en won een 3voor12 Award voor het beste album van het jaar. Daarna werd het alleen maar groter voor Luwten, die nooit haar drive verliest om te experimenteren. Zoals ook in dit bijzondere concert waarin ze de samenwerking aan met het Belgische Baroque Orchestration X (B.O.X), dat eerder samenwerkte met acts als Efterklang, Eefje de Visser, Shara Nova (My Brightest Diamond), Richard Reed Parry (Arcade Fire) en Spinvis. Verwacht kamerpop door een 11-persoons (barok)orkest met nieuwe muziek en classics van Luwten in delicate arrangementen.
Zoals elke hoofdartiest op Birds of Paradise stelt Luwten een hoogstpersoonlijk contextprogramma samen voor haar Artist Room, dat ze als thema Het Begin heeft meegegeven. Om te beginnen nodigt ze daarvoor uit la loye: het onvoorwaardelijk liefdevolle indiefolk project van Lieke Heusinkveld. Met haar fluisterzang en donkere gitaarspel in de lijn van Big Thief en The National weet ze zalen te betoveren.
De avond wordt geopend door live soundscapes van fotografe en muzikante Laura Kampman. Laura transformeerde het vastleggen van momenten in foto’s, naar het vastleggen ervan in geluidsopnames. Op haar telefoon neemt ze omgevingen, alledaagse geluiden, gesprekken en liedjes op die ze met inbreng van Luwten, zal vervlechten tot een intrigerende geluidscollage. Schrijfster Bregje Hofstede schrijft in opdracht voor deze gelegenheid een Ode aan Het Begin, kort essay dat ze tevens zal voordragen aan het begin van het concert. “Bregje Hofstede heeft meerdere keren de moed gehad om opnieuw te beginnen. Ik las haar boeken en stukken gretig: ik voelde me aangemoedigd en menselijk terwijl ik de pagina’s omsloeg.” aldus Tessa Douwstra.
Een co-productie met B-Classic (B) en B.O.X (B)
“I feel like Laura Kampman has a sixth sense for intimacy. Creating soundscapes from telephone recordings she creates a space homely and vulnerable, making sound a texture and the inside of your head like someone else’s living room.”
Tessa Douwstra (aka LUWTEN)
Laura Kampman: Roof of Air, a sound project/label focused on phone recordings
Tessa Douwstra aka LUWTEN nodigde schrijfster Bregje Hofstede uit een kort essay te schrijven over het thema het begin. Dit essay, getiteld Aan het begin, zal Bregje Hofstede tevens voordragen aan het begin van het concert.
“Bregje Hofstede heeft meerdere keren de moed gehad om opnieuw te beginnen. Ik las haar boeken en stukken gretig: ik voelde me aangemoedigd en menselijk terwijl ik de pagina’s omsloeg. Ze zal een ode aan het begin schrijven en deze voordragen.”
Tessa Douwstra (aka LUWTEN)
De eerste keer zag ik hem dansen. Een heel gewone jongen eigenlijk, met een T-shirt en een bril, maar het waren zijn handen die mijn aandacht trokken. Grote handen. Hij strekte en kromde zijn vingers, liet ze pulseren op de muziek. Zijn handen zwommen als kwallen door de nacht.
Ik nam hem mee naar mijn hotel. Ik nam in die tijd wel vaker iemand mee, ik was op drift na een lange relatie. Tegen de mensen die ik ontmoette zei ik dat ze vooral niet verliefd op me moesten worden, want daar had ik echt geen ruimte voor; en, als dat na een paar weken onweerstaanbaar was gebleken, zei ik: Ik had je toch gewaarschuwd.
De volgende ochtend namen we verfrommeld afscheid op de stoep van mijn hotel. Pas op het station ontdekte ik dat ik mijn ID-kaart was vergeten.
Ik sprong in een tram die me terug zou brengen, en terwijl die door Amsterdam reed, belde ik alvast naar de balie om te vragen of ze iets hadden gevonden.
De man tegenover me luisterde mee. Hij droeg een oranje pet een een tasje van de Boni, en had kraters in zijn wangen.
Was je alleen in dat hotel? Vroeg hij, toen ik had opgehangen.
Nee, zei ik, met een vriend.
Waar is die dan? Als hij niet bij je is, is het geen vriend. Zeg eens, heb je stoute dingen gedaan, in dat hotel? Heb je je laten gebruiken?
Gaat je niks aan.
Of ben je soms nog maagd? Ze is nog maagd! Gilde hij door de tram.
Het was mei. Overal flakkerde het iepenzaad, en bedekte de grachten als een geel tapijt. We stopten op de Dam, de deuren gingen open, de wind blies een wolk van iepenzaadjes naar binnen.
In het hotel vond ik mijn ID-kaart op het nachtkastje. Voor ik weer vertrok, snoof ik nog even aan de lakens om me te herinneren hoe hij rook. Dat was het moment waarop ik wist: dit is een begin. En meteen ook: dit gaat pijn doen. Een begin draagt pas die naam als er een midden is, en een einde.
Een derde liefde, of een vierde, is anders dan de eerste, omdat het meer moeite kost om te geloven in voor altijd, of voor heel lang.
Hoe vaker je begint, hoe meer elk begin verliest wat haar verslavend maakt: de belofte van lange duur, van diepte, van eindeloos detail ontsproten uit wat nu nog bijna gewichtloos in de hand ligt. Elk volgende begin is méér een herhaling, elke nieuwte is minder nieuw. Hoe vaker je begint, hoe meer het begin verliest wat haar kenmerkt.
De jongen met de dansende handen en ik verhuisden samen naar een dorpje in Frankrijk. Hij was een stadsjongen en nu stortte zich op de tuin, die nieuw voor hem was. In onze eerste winter stonden binnen de vensterbanken en de tafel al vol met rij na rij kartonnen kiembakjes. Radijs, wortel, pompoen, tomaat, komkommer, salade, al zagen we het verschil niet toen ze opkwamen, want de startbladeren zijn bij elke kiem hetzelfde: twee groene ovalen. Pas daarna komt het verschil: daarna ontvouwen zich gekartelde of ronde, gladde of harige blaadjes, groot, klein, groen, paarsrood geaderd.
Na de laatste vorst zouden we alles uitzetten in onze tuin, die achter het huis tegen de heuvel omhoog liep.
Helemaal bovenaan was een zompige plek, waar ik op een februarimiddag een schop in de natte grond zette. Ik schepte een hap aarde op en het gat dat ik achterliet, stond meteen vol met water. Hoe meer ik schepte, hoe sneller het water uit de bodem opborrelde. Al snel stroomde het over mijn laarzen.
Ik groef en ik vergat waarom, ik groef en ik vergat de tijd. Na een paar uur klaterde het water door de moestuin naar beneden en vormde een poel onder de appelboom. De hemel was goudvissenoranje. Ergens boven me in zong een lijster. Mijn overall spande om het kindje in mijn buik. Ik leunde op de schop, de kleuren en de klanken en het warme bonzen van mijn bloed leken onontwarbaar bij elkaar te horen, ze woven een net dat me droeg. Ik zweefde. Een ogenblik dat duurde tot de gedachte: Ik ga hier waarschijnlijk nooit meer zo gelukkig zijn als nu.
Met die gedachte begon het midden.
We zouden in Frankrijk blijven tot ik een boek af had, en die eerste maanden was dat het allermooiste boek dat je ooit hebt gelezen. In die eerste maanden was het nog het boek dat ik wilde schrijven, en niet het boek dat ik, met mijn eigenaardigheden en beperkingen, schrijven kán.
Het is pas in de groei en de duur dat iets kenmerkend wordt. Eigen, interessant, en ook dan pas wordt het moeilijk.
Ik zit er middenin. Af en toe begin ik helemaal opnieuw, tenminste, dat denk ik, maar steeds meer blijk ik mezelf gewoon te hebben meegenomen. Elk nieuw geopende document wortelt in eerder geschreven woorden. Met mijn nieuwe geliefde voer ik oude ruzies.
Ik weet dat ik moet doorgaan op de ingeslagen weg. Dat ik in mijn schrijven de uiterste consequenties moet zoeken, de grootste eigenheid. Dat ik méér leer als ik bij iemand blijf niet tot aan, maar voorbij de taaie stukken.
Maar ik blijf gevoelig voor het begin. Ik kan in de herfst niet langs een kastanje lopen zonder hem op te rapen: een opgevouwen boom. De belofte van iets torenhoogs, om zo in je zak te stoppen. De mogelijkheden zonder het gewicht.
Bregje Hofstede
“Lieke Heusinkveld is een songwriter die ik enorm bewonder. Ze is zo goed in het beschrijven van wat er in ons omgaat en haar melodieën en stilte dwingen je om te luisteren zonder te vragen.
Tessa Douwstra (aka LUWTEN)
Nothing is without an end
Everybody is dying to begin again
“Vier dagen voor de lente viert LUWTEN het begin. De ontelbare mogelijkheden, de eindeloze zee van tweede kansen. De hoop die gepaard gaat met het niet weten, alleen het ‘wat’ en nog niet het ‘hoe’. Maart is om te zaaien. De enige manier om te beginnen is om te beginnen.”
Tessa Douwstra (aka LUWTEN)